ייפוי כוח מתמשך – מהו ומדוע הוא כה חשוב?
לכל אחת ואחד מאיתנו חזון אחר לחיים טובים וראויים. כדי להבטיח שאכן נוכל לתכנן את עתידנו לאור החזון הזה, רובנו נוקטים בצעדים שיאפשרו לייצר יציבות גם בתוך אי הוודאות. מרכישת ביטוחים ועד לניסוח הצוואה, כלים משפטיים ופיננסיים רבים משמשים ליעד החשוב הזה. אין ספק שאחד החששות העיקריים שנכללים באי הוודאות הזו, נסוב סביב השאלה כיצד ניתן להבטיח שרצוננו יכובד כשלא נוכל עוד להשמיע את כולנו. בעוד שצוואה מספקת מענה לחשש זה לאחרפטירתנו, כדי להבטיח שחשש יקבל מענה גם בעודנו בחיים – נדרש ייפוי כוח מתמשך.
התיקון ה-18 לחוק הכשרות המשפטית
בשנת 2016, פתח התיקון ה-18 לחוק הכשרות המשפטית אפשרויות חדשות בפני משפחות בישראל ומעביר את האחריות על ניהול נכסיהם וגופם של בני אדם שהוכרזו כבלתי כשירים משפטית מהאפוטרופוס הכללי אל האנשים היקרים והקרובים ביותר לאדם. על ידי חתימה על ייפוי כוח מתמשך, השליטה חוזרת לידיים שלך. כאן, נסביר בדיוק מה ייפוי כוח זה כולל ומדוע מדובר בצעד קריטי לניהול הסיכונים שלך.
ייפוי כוח מתמשך – התיקון ששינה את חוקי המשחק למעשה, עד שנת 2016 בה נכנס התיקון לתוקף, התמודדו משפחות רבות עם אתגר קשה מנשוא.בכל מקרה בו אדם הוכרז כבלתי כשיר לקבל החלטות עבור עצמו, עקב תאונות, מחלות או מצבים קוגניטיביים ונפשיים שונים, מינה האפוטרופוס הכללי נאמן שקיבל החלטות אלו, לא פעם בניגוד לרצון המשפחה. עם כניסת התיקון ה-18 הועמד לרשות המשפחות כלי משפטי חדש: ייפוי כוח מתמשך המאפשר לאדם להתוות מבעוד מועד כיצד ברצונו לנהל את נכסיו, להביע הסכמה לטיפולים רפואיים כאלו ואחרים ולתהליכי הארכת חיים ואפילו לקבוע האם לקבל טיפול סיעודי בביתו או במוסד ייעודי. ייפוי הכוח מפקיד את קבלת ההחלטות בידי בני אדם שנבחרו על ידי האדם מבעוד מועדו מאפשר להשאיר את ההחלטות הרגישות ביותר בתוך המשפחה ובאופן התואם את רצונו של האדם ושומר על כבודו. התהליך למעשה מייתר את מינוי האפוטרופוס וחוסך זמן יקר, מחלוקות מיותרות ותסכולים עמוקים,שכן כל רצונותיו של האדם כבר מפורטים בבירור במסמך המקבל תוקף משפטי מחייב.
מתי כדאי לחתום על ייפוי כוח מתמשך?
רבים נוטים להאמין שיש לחתום על ייפוי הכוח רק כאשר ישנו מצב רפואי אקוטי המהווה חשש לאי כשירות, או עם הגעתנו לגיל השלישי. עם זאת, לעולם לא ניתן לדעת מתי תתרחש סיטואציה בה לאנוכל עוד להביע את רצוננו. לכן, חשוב לחתום על ייפוי כוח מתמשך בהקדם האפשרי. ייפוי הכוח המתמשך מתאים לכל אדם מעל גיל 18 שרוצה לוודא כי רצונו יכובד במקרה שלא יוכל עוד לקבלהחלטות בעצמו. ככל שאנו מתבגרים, חשיבות זו מקבלת משנה תוקף, שכן בני הגיל השלישי ניצבים בסיכון גבוה יותר לירידה קוגניטיבית.עורך דין שעבר הסמכה ייעודית לעריכת ייפוי כוח זה, המתמחה בדיני משפחה, יוכל לסייע לך לבחון תרחישים אפשריים לעומק ולהבטיח שרצונך ייושם בצורה המלאה ביותר.